Aanzienlijke verbetering prestaties

‘Van de Doppstadt Shredder van onze klant is het motorblok volledig uitgebrand. Zien jullie het zitten om de machine om te bouwen naar een elektrische aandrijving?’ Met deze niet-alledaagse vraag kwam Piet van de Pols van Pols Groep bij Duim techniek. Hoewel we nog geen ervaring met deze machine hadden, hebben we deze succesvol kunnen ombouwen. Met als resultaat dat de prestaties zijn verbeterd, de uitstoot is verminderd én de kosten omlaag zijn gebracht.

De Pols Groep in Zuidland levert onder andere machines voor de recycling industrie, zoals de Doppstadt DW750 verkleiner. De machine draaide naar tevredenheid bij een klant van de Pols Groep voor het verkleinen van hout voor houtpellets (energiekorrels), totdat het motorblok door brand werd verwoest. We inspecteerden deze mobiele shredder, die gebruikt werd in een vaste opstelling. We besloten onze krachten te bundelen: de Pols Groep heeft de complete machine hydraulisch gerenoveerd en wij namen de aandrijving en de nieuwe besturing voor onze rekening.

Vergelijkbaar vermogen
Na berekening van het vermogen van de oorspronkelijke dieselmotor, selecteerden wij samen met onze vaste leverancier de meest geschikte elektromotor met een doorlopende as. Aan het ene uiteinde van de as wordt met een pully/riemen de naverkleiner direct aangedreven. Aan het andere uiteinde van de as hebben we een overgangskoppeling laten maken, die rechtstreeks de hydrauliekpomp van de voorverkleiner aandrijft. Met behulp van een separaat opgestelde frequentieregelaar wordt de motor opgetoerd naar 1850RPM.

Machine loopt rustiger en stabieler
Als Duim techniek beschikken we over veel praktijkervaring in de aansturing van metaalshredders en brekers. Deze kennis hebben wij vertaald in de nieuwe besturing van deze machine. Door de speciale druk/flow regeling op het hydraulisch systeem draait de machine nu veel rustiger en stabieler. Dit heeft zich weer vertaald in een hogere doorzet van de tonnages per uur en een constanter eindproduct (grootte van de houtvezel).

Duurzaam en voordelig
In alle opzichten is deze renovatie een duurzame en economisch aantrekkelijke oplossing. Door het niet meer verstoken van dieselolie is er een forse reductie van CO2 uitstoot en zijn er geen brandstofkosten meer. Een KWH is altijd goed goedkoper dan een liter dieselolie. Ook het rendement van een elektrische aandrijving is een stuk hoger dan een dieselaandrijving. Uiteraard was dit alleen mogelijk omdat de machine bij de klant vast opgesteld staat.

Is uw machine ook toe aan een upgrade?
Dit voorbeeld bewijst dat Duim techniek de technische partner bij uitstek is op het gebied van besturingen en aandrijvingen. Heeft u ook problemen met een machine, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We inventariseren graag wat de mogelijkheden zijn!

« Terug naar vorige pagina