Duim vervangt antieke HKS-shredderbesturing

HKS Metals in Zwartsluis verwerkt afgedankt witgoed dat via milieustraten door particulieren aangeboden wordt. Oude koelkasten en wasmachines worden ontdaan van gevaarlijke vloeistoffen en componenten en daarna evenals autowrakken geshredderd. Duim techniek voert regelmatig projecten uit voor HKS (lees ook het project “Duim vervangt cruciale besturing met ijzeren deadline”).

Toen HKS spookstoringen kreeg in de 30 jaar oude besturing van de shredder- en natwasserinstallatie werd Duim techniek om advies gevraagd. Aangezien de productie niet stil mag staan en de natwasser – slambagger voor insiders – giftige metalen uitwast moest er snel ingegrepen worden. Een natwasser maakt gebruik van cycloontechniek om met water stof uit lucht te wassen. Duim techniek trof een antieke besturing aan met relais-techniek, asbestdelen in contacten en een bedienlessenaar. Het bleek noodzakelijk om een nieuwe besturing te bouwen en de hoofdverdeler te vervangen.

De nieuwe hoofdverdeler werd voorzien van voldoende velden en een kWh-meting per veld voor kantoor, hijskraan, shredder, natwasser en zo verder. Met de nieuwe besturing – 4 manshoge kasten – met het nieuw Scada-besturingssysteem werd het ook mogelijk om te visualiseren en data te loggen. Wijzigingen kunnen in de toekomst relatief eenvoudig gerealiseerd worden.

De grootste uitdaging zat in de beschikbare tijd. De stilstand van de lijn werd van eerst vier weken teruggebracht naar slechts twee weken terwijl tekeningen ter voorbereiding ontbraken of niet “as-built” waren. Daarom werd de installatie vooraf uitvoerig uitgeplozen om verrassingen te vermijden. In de nachten voor de 2 stilstandsweken werd de hoofdverdeler geplaatst en aangesloten. Tijdens de twee beschikbare stilstandsweken is met man en macht tot ’s avonds laat doorgewerkt. Het project is naar tevredenheid en binnen de tijd afgerond. Een zeer gunstige bijkomstigheid is dat met deze nieuwe Scada-besturing de productie 20-25% hoger ligt.

« Terug naar vorige pagina