INNOVATIEVE DUIM-BESTURING REGELT ''KEESTRACK-HYBRID''

Compromisloze puinbrekers. Dat is het succes van het Belgische KEESTRACK. In dit project staat de Destroyer 1313 uit de R6 serie centraal. Dit gele monster verslindt maximaal 300 ton puin per uur en weegt zelf 50 ton. Voor de aandrijving kan gekozen worden voor – traditioneel – diesel-hydraulisch maar veel interessanter zijn de hybride – dieselelektrisch – en plug-in – volledig elektrisch – uitvoeringen die aanzienlijk lagere verbruikskosten hebben met als gevolg een sterke CO2 reductie. Het aan- en afvoeren gaat relatief razendsnel en maakt de rupsmachine ook bijzonder geschikt voor kleine klussen. Met een bijbehorende 4-assige dolly transformeert de machine in no-time in een oplegger. Hiermee is deze Destroyer een uniek en makkelijk te verplaatsen rupsmonster.

Duim techniek leverde de aandrijfbesturing voor deze KEESTRACK (vertegenwoordigd door de Pols-Groep sinds 2013). In de besturingskast zijn onder andere opgenomen de GSM/GPS-module en de starters voor de elektromotoren. Deze slimme motorstarters, verbonden met de controller, genereren data waarmee vervolgens kan worden voorspeld wanneer onderhoud noodzakelijk is. Het uitlezen kan op afstand en een aantal functies kan met behulp van een display van IFM-Electronic – bekend van de Dakar-rally trucks – in de machine uitgelezen en bediend worden. Ook het aansturen van de dieselmotor gebeurt vanuit de controller.

Duim techniek ontwikkelde ook de software voor de aandrijving en bouwde alles samen, wat zich vertaalt in een robuuste besturing.

Wat betreft software-ontwikkeling zit Duim techniek ook niet stil. Ze zijn hard bezig met industrie 4.0 (internet of things, en big-data). Dit houdt in dat steeds meer machines, apparaten en processen via internet met elkaar praten. Hierdoor is het mogelijk om data realtime in te zetten en te analyseren. Bijvoorbeeld: de hoeveelheid geproduceerde granulaat, de beschikbaarheid van onderdelen en de  voorspelbaarheid van het onderhoud. De aankomende periode zullen nog vele extra user tools worden toegevoegd ter ondersteuning van de gebruiker.

 

 

« Terug naar vorige pagina