NIEUWS

Succesvolle ombouw PET-installatie

Al lange tijd werken we nauw samen met Banzo, de mechanische partij die recyclinginstallaties ontwerpt, assembleert, installeert en onderhoudt voor grote huisvuilverwerkers. Banzo schakelde ons dit jaar in voor de ombouw van de PET-installatie van Wellman Recycling in Spijk, een van de grootste PET-flessenrecyclers van Europa. Een uitdagend project, waarop Banzo, Wellman en wij tevreden terugkijken. Er rolde zelfs een vervolgopdracht uit!

Bij Wellman Recycling in Spijk worden dagelijks ruim 5 miljoen gebruikte flessen verwerkt tot flakes, de grondstof voor voedselverpakkingen en kunststofvezels. Om de kwaliteit van de eindstromen te verbeteren en de productiecapaciteit verder te verhogen, was de PET-installatie van Wellman aan verbetering toe. “Met Banzo, de hoofdaannemer in dit project, overlegden we al in de beginfase over de beste aanpak. Dat werkt heel prettig”, vertelt Gerard Landwaart, onze teamleider in projecten en montage. “We hebben allebei veel ervaring in de recylingindustrie, waardoor we goede oplossingen bedachten voor dit project.”

Uiteenlopend elektrotechnisch werk

Het elektrotechnische werk in het project was geheel in onze handen. Zo demonteerden en verwijderden we de verouderde lijnen 0 en 1 van de PET-installatie. Bij de lijnen 2 en 3 kozen we voor een nieuwe opstelling om de doorstroom van de producten efficiënter te laten verlopen. Drie huidige MCC-panelen bouwden we om, zodat ze aan de nieuwste eisen voldoen. Ook koppelden we nieuwe machineonderdelen aan de besturing: een Lidner-shredder om balen met PET-flesjes te los te maken, twee Eddy Currents en meerdere optische sorteerders van TOMRA. Verder bouwden we in onze eigen werkplaats twee nieuwe MCC-panelen: één voor alle frequentieregelaars en één voor de besturing van de HMS-lijn die bedoeld is voor de nacontrole.

Technische uitdaging

Op de productielocatie van Wellman leidden onze collega’s de bekabeling, de montage, het testen en de inbedrijfstelling in goede banen. Diverse componenten van de lijnen 0 en 1, zoals PLC-onderdelen, frequentieregelaars en relais, zijn hergebruikt bij de uitvoering. “Een ombouwproject is vaak extra uitdagend, dat zie je hier ook. Zo moesten we veel bestaande elementen aanpassen, zoals besturingspanelen, E-schema’s en software. Tegelijkertijd kregen we met nieuwe machineonderdelen te maken, die we verbonden aan bestaande componenten. En dan was het ook nog belangrijk dat de PET-installatie zo veel mogelijk bleef draaien”, legt Gerard uit. “Gelukkig houden zowel Banzo als wij van een technische uitdaging!”

Neem gerust contact op

Meer weten over Duim techniek en onze producten en diensten? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@duimtechniek.nl of 0318 – 52 96 38. Wij gaan graag met u in gesprek.

« Terug naar vorige pagina