NIEUWS

Verwerking harde kunststoffen is koud kunstje dankzij nieuwe recyclinglijn

Meer harde kunststoffen recyclen tot nieuwe grondstoffen en tegen betere kwaliteit. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe recyclinglijn van Renewi in Acht bij Eindhoven. Voor de automatisering en aanleg van de besturingstechniek deed het waste-to-productbedrijf een beroep op ons. Dat was niet de eerste keer; al jaren realiseren we projecten bij diverse vestigingen van Renewi. “Duim techniek weet hoe wij werken en wat onze richtlijnen inhouden. Dat werkt heel prettig”, zegt manager engineering Olaf Fennis van Renewi. “Zeker in dit project, dat conform de CE-markering uitgevoerd moest worden.”

Dankzij de nieuwe recyclinglijn is Renewi in staat om harde kunststoffen te sorteren en op te werken tot maalgoederen in HDPE en PP van uitzonderlijke kwaliteit. “Uiteindelijk rollen er maalgoederen met een zuiverheid van circa 95% van de band. Door deze hoge zuiverheid kunnen afnemers de maalgoederen direct opnemen in hun productieprocessen”, legt Olaf uit. “We recyclen zowel hoogwaardige kunststoffen, zoals tuinstoelen en regenpijpen van milieustraten, als laagwaardigere harde kunststoffen. Deze vaak meer vervuilde kunststoffen, bijvoorbeeld afkomstig uit bouw- en sloopafval, worden nog regelmatig verbrand. Met deze lijn kunnen we nu meer stromen hoogwaardiger recyclen.” De maalgoederen zijn onder andere bedoeld voor toepassingen in de automotive (bumpers, dashboards) en huishoudelijke artikelen (stofzuigers, parasolvoeten).

Snel op vlieghoogte

Sinds juli van vorig jaar is de nieuwe recyclinglijn in bedrijf. Voorsorteren, de drijvende en zinkende plastics van elkaar scheiden met water, plastics granuleren tot maalgoed: het is allemaal onderdeel van het recyclingproces. De eerste resultaten zijn veelbelovend, vertelt Olaf Fennis. “We schalen momenteel zelfs op naar een tweeploegendienst, dat is vrij vlug voor dit soort projecten. We merkten dat de recyclinglijn al snel op vlieghoogte was en goed functioneerde. De fijne samenwerking met technische partners als Duim techniek heeft daar absoluut aan bijgedragen. Door tussendoor goed te overleggen en open en eerlijk naar elkaar te zijn, lukte het om dit project volgens planning, budget én de gevraagde kwaliteit en richtlijnen te realiseren.”

Specialismen komen samen

Onze projectleider Frans van Garderen kijkt net als Olaf Fennis positief terug op het project. “Bij dit project voor Renewi is er een compleet nieuwe hal gebouwd. Naarmate de montage vorderde, werd stap voor stap de nieuwe recyclinglijn zichtbaar. Het was mooi om deelgenoot van dat proces te zijn. Het elektro- en bestuurstechnische werk binnen dit project lag geheel in onze handen; letterlijk iedere kabel in de hal legden we aan. Ook leverden we de besturingskasten om het recyclingproces in goede banen te leiden. Die staan in een container in de fabriekshal. Een bewuste keuze, omdat de kasten zo worden beschermd tegen luchtcondities door stof, vuil en temperatuur. Verder installeerden we Optiprocess, ons zelfontwikkelde softwareplatform dat realtime inzicht geeft in het recyclingproces en ook al gebruikt wordt bij andere vestigingen van Renewi. Je kunt dus wel zeggen dat in dit project veel van onze specialismen samenkwamen.”

Samenwerking en veiligheid

Frans van Garderen geeft aan dat de samenwerking met Renewi en de mechanische partijen soepel verliep. “Dit soort projecten doe je nooit alleen. Omdat wij verantwoordelijk zijn voor de besturing van de recyclinglijn, is onderlinge afstemming met de mechanische partijen en met Renewi heel belangrijk. Dat ging allemaal heel goed in dit project. Wat ik ook mooi vond: in dit project werkten collega’s van Duim techniek en Van Doren Engineers nauw samen. Sinds we de krachten gebundeld hebben, gebeurt dat steeds vaker. Daar profiteren onze opdrachtgevers echt van, omdat we hierdoor nog meer expertise en slagkracht kunnen bieden.”

Neem gerust contact op

Meer weten over de Duim techniek, de Van Doren Groep of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0318 – 52 96 38 of info@duimtechniek.nl.

« Terug naar vorige pagina